فهرست مطالب

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدیه عبدالهی صفحات 1-7
    مقدمه
    ضایعه نخاعی از جمله ناتوانی هایی است که تاثیرات بسیار گسترده ای بر روی کیفیت زندگی بیماران مبتلا گذاشته و زندگی بیمار را دچار مشکلات عدیده ای می کند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی معلولین ضایعه نخاعی زلزله شهرستان بم انجام گرفت.
    روش مطالعه
    این تحقیق یک پژوهش توصیفی- مقطعی می باشد که جامعه پژوهش آن را معلولین ضایعه نخاعی حادثه دیده از زلزله بم تشکیل می دهند. در این مطالعه 65 نفر از معلولین ضایعه نخاعی زلزله شهرستان بم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه WHOQOL سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. اطلاعات پس از گردآوری با استفاده از نسخه 16 نرم افزاری آماری SPSS و نیز آزمون های تی مستقل و تی تک گروهی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین ابعاد جسمانی، روانی، اجتماعی و محیطی کیفیت زندگی در معلولین ضایعه نخاعی حادثه دیده از زلزله بم با این مولفه ها در جامعه نرمال ایرانی اختلاف معناداری وجود دارد. همچنین بین برخی خصوصیات دموگرافیک از جمله وضعیت تاهل، سن و میزان تحصیلات با برخی از مولفه های کیفیت زندگی ارتباط معناداری (0/05> P) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد که میانگین نمرات به دست آمده در تمام سطوح کیفیت زندگی معلولین ضایعه نخاعی زلزله بم اختلاف معنا داری (0/05> P) با جامعه نرمال ایرانی دارد و نمرات مربوط به تمام ابعاد کیفیت زندگی این معلولین پایین تر از میانگین کیفیت زندگی جامعه نرمال ایرانی بود. در نهایت اینکه معلولین ضایعه نخاعی زلزله شهرستان بم از کیفیت زندگی مطلوبی برخوردار نبودند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ضایعه نخاعی، زلزله
  • علی اکبر فاضل، نادر رهنما صفحات 8-17
    مقدمه
    در طب توانبخشی استفاده از رویکردهای هدفمند و شخصی سازی شده مطرح می باشد، لذا تعدیل پروتکلهای تمرینی براساس جنس، سن، سطح ناتوانی و میزان پیشرفت می تواند نتایج مطلوب تری را داشته باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تمرینات توانبخشی ورزشی جامع شخصی سازی شده بر تعادل ایستا و پویای زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس با درجات مختلف ناتوانی بود.
    روش کار
    در این پژوهش نیمه تجربی 92 نفر از بیماران زن مراجعه کننده به انجمن مولتیپل اسکلروزیس شهرستان شهرکرد در سال 1394 به صورت در دسترس و هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و بر اساس نمره ناتوانی جسمی در 3 گروه ضعیف، متوسط و شدید قرار گرفتند. سپس هر گروه بطور تصادفی در دو گروه مداخله و گروه شاهد قرار گرفتند. تمرینات توانبخشی ورزشی جامع شخصی سازی شده به مدت 12 هفته و 3 جلسه در هفته انجام گرفت. تعادل ایستا با استفاده از آزمون ایستادن روی یک پا و تعادل پویا با آزمون تعادل پویای بلند شدن و راه رفتن زمان دار ارزیابی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس، آزمون تی زوجی میانگین های تعدیل شده تحت نسخه 21 نرم افزار SPSS انجام پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد 12 هفته تمرینات توانبخشی ورزشی جامع شخصی سازی شده منجر به بهبود تعادل ایستا و پویای زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس با درجات مختلف ناتوانی در هر سه گروه می گردد (05/0 > P). هر چند در مقایسه با گروه شاهد تغییر معنی داری در گروه سوم مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    اجرای تمرینات توانبخشی ورزشی جامع شخصی سازی شده بر روند بهبود بیماران مولتیپل اسکلروزیس تاثیر گذار است و موجب بهبود تعادل ایستا و پویای بیماران می گردد. لذا توصیه می شود متخصصان از این تمرینات به عنوان یک درمان مکمل در کنار درمان های دارویی برای بیماران مولتیپل اسکلروزیس استفاده کنند.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، تعادل، توانبخشی ورزشی جامع شخصی سازی شده
  • حمیدرضا میرزایی، داود مصطفایی، فاطمه استبصاری، معصومه ستار زاده، کیمیا استبصاری صفحات 19-26
    مقدمه
    سرطان یکی از معضلات اساسی سلامت در ایران و جهان است و با توجه به موقعیت این بیماری، تعداد زیادی از بیماران سرطانی نیازمندمراقبت های حمایتی وتسکینی هستند. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان شهدای تجریش پس از دریافت مراقبت تسکینی و حمایتی بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان پستان دارای متاستاز علامتی بودند که جهت دریافت خدمات حمایتی و تسکینی به یکی از کلینیک های تغذیه، درد، درمان معنوی، جراحی، طب مکمل، ترمیم زخم، روان پزشکی، مشاوره روان و توانبخشی بیمارستان شهدای تجریش در بازه زمانی ابتدای مهر ماه سال 92 تا ابتدای مهر ماه سال 93 مراجعه کرده بودند را تشکیل می داد. حجم نمونه در این مطالعه بر اساس فرمول 100 نفر محاسبه گردید که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی استفاده گردید. داده ها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی (فراوانی مطلق و نسبی، میانگین و انحراف معیار و استنباطی (کای اسکوار) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرقتند.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد 31 درصد مبتلایان به کانسر پستان دریافت کننده مراقبت تسکینی و حمایتی دارای کیفیت زندگی مطلوب، 18 درصد دارای کیفیت زندگی نسبتا مطلوب و 51 درصد دارای کیفیت زندگی نامطلوب بودند. همچنین 46 درصد آزمودنی ها در عملکرد احساسی (هیجانی)، 42 درصد در عملکرد جسمانی، 36 درصد در عملکرد شناختی، 35 درصد در عملکرد اجتماعی و 29 درصد در عملکرد ایفای نقش دارای وضعیت نامطلوبی بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه خدمات تسکینی و حمایتی تاثیر معناداری در ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پستان ندارد. اما در برخی ابعاد آن مثل حیطه های عملکردی ایفای نقش، شناختی و اجتماعی وهمچنین کاهش برخی نشانه ها و علایم بیماری از جمله تهوع، استفراغ و یبوست می توانند موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: مراقبت تسکینی و حمایتی، کیفیت زندگی، سرطان پستان
  • هاجر عزیزی، ابراهیم بنی طالبی، سیداحسان امیرحسینی صفحات 27-37
    مقدمه
    اثرات سودمند ورزش در دیابت نوع 2 در ارتباط با کنترل گلوکز و چندین عامل خطرزای بیماری قلبی عروقی بخوبی ثابت شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر دو شیوه تمرین درمانی بر سلامت قلبی متابولیکی زنان میان سال دارای اضافه وزن مبتلا به دیابت شیرین بوده است.
    روش کار
    این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ شیوه گردآوری داده ها نیمه تجربی است. 52 نفر از زنان مبتلا به دیابت نوع 2 (سن 45 تا 60 سال) شهرستان شهرکرد در سال 1394 به طور داوطلبانه در تحقیق حاضر شدند و بر اساس مقادیر هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) به سه گروه تمرین ترکیبی قدرتی-استقامتی (17 نفر) و تمرین سرعتی تناوبی شدید (17 نفر) و شاهد (18 نفر) تقسیم شدند. متغیرهای گلوکز ناشتا، انسولین، مقاومت به انسولین، hs-CRP، IL-6، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک، درصدچربی بدن، محیط کمر (WC)، نسبت محیط کمر به باسن (WHR)، شاخص توده بدن (BMI) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج با استفاده از نسخه 21 نرم افزار SPSS و با آزمون های تی زوجی و تحلیل کوواریانس و درصورت معنی داری از آزمون LSD برای تعیین اختلاف بین گروه ها استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در گروه تمرینات شدید تناوبی و تمرینات ترکیبی قدرتی-استقامتی متغیرهای انسولین و مقاومت به انسولین نسبت به گروه شاهد کاهش معنی داری داشته است (0/05>p) ولی تفاوت معنی داری در سی آر پی فوق حساس (hs-CRP) مشاهده نگردیده است (0/05p). به طوری در گروه های مداخله دور کمر و فشار خون دیاستولیک کاهش معنی دار و حداکثر اکسیژن مصرفی افزایش معنی داری داشته است.
    نتیجه گیری
    تمرین سرعتی تناوبی نسبت به تمرینات ترکیبی قدرتی-استقامتی اثرات بهتری بر فاکتورهای مرتبط با سلامت قلبی-متابولیکی و مقاومت به انسولین زنان میانسال مبتلا به دیابت شیرین دارد.
    کلیدواژگان: ورزش درمانی، پروتئین واکنشی، C، مقاومت به انسولین، دیابت ملیتوس نوع 2
  • میلاد برجی، محسن مرادی، کیومرث مهدیان، کاوه بهمن پور، ساسان ناوخاصی، ابراهیم سلیمی صفحات 38-44
    مقدمه
    با توجه به اینکه در دوران سالمندی، زمان کمتری صرف فعالیت های مرتبط با شغل می شود و سالمندان وقت آزاد بیشتری را دارند، به همین دلیل مشارکت اجتماعی آنها از افراد غیر سالمند لذت بخش تر می باشد. به همین دلیل پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه مشارکت اجتماعی سالمندان وابسته و مستقل در سال 1394 انجام شد.
    روش کار
    در پژوهش توصیفی-مقطعی حاضر، 120 نفر از سالمندان استفاده کننده و بدون نیاز به وسایل کمک حرکتی شهر ایلام به روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای وارد مطالعه شدند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه ارزیابی عادات زندگی افراد سالمند بود که در مطالعات قبلی روایی و پایایی آن تایید شده است. تجزیه و تحلیل داده ها، توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از آزمونهای آماری t-test (برای متغیرهای دو گروهی) و ANOVA (برای متغیرهای بیشتر از دو گروه) انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد مشارکت اجتماعی در سالمندان مستقل و وابسته از نظر وسایل کمک حرکتی اختلاف آماری معنی داری داشت (0/05> P) و سالمندانی که از وسایل کمک حرکتی استفاده نمی کردند، مشارکت اجتماعی بیشتری را داشتند. بین مشارکت اجتماعی افراد سالمند با سن (0/001= P)، جنس (0/001= P)، تحصیلات (0/001= P) ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (0/05> P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از وسایل کمک حرکتی می تواند بر مشارکت اجتماعی سالمند تاثیر داشته باشد. با توجه به اینکه مشارکت اجتماعی سالمندانی که از وسایل کمک حرکتی استفاده کرده اند، کمتر می باشد لازم است مطالعات بیشتر درباره علل این امر انجام گیرد.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، سالمندی، وسیله کمک حرکتی
  • داود نصیری، اسماعیل جوادی کهریز، علیرضا خلعتبری صفحات 44-52
    مقدمه
    پرستاران به دلیل وضعیت کار و فشارهای روانی که در محیط کار متمحل می شوند، در معرض ریسک ابتلا به اختلالات عضلانی اسکلتی بوده و این عوامل می تواند در بروز فرسودگی شغلی این افراد موثر باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اختلالات عضلانی اسکلتی و ارتباط آن با فرسودگی شغلی در پرستاران انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بود که بر روی 400 نفر از پرستاران شاغل در کلیه بیمارستان های آموزشی سطح شهر ساری در 3 ماهه آخر سال 1394، به روش تصادفی طبقه بندی شده انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه اختلالات عضلانی اسکلتی نوردیک و فرسودگی شغلی ماسلاچ بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، تی تست و ضریب همبستگی پیرسون به وسیله نرم افزار SPSS.18 صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که اختلالات عضلانی اسکلتی در ناحیه کمر (%8/55) شایع ترین اختلالات در بین پرستاران بود. همچنین بیشترین میزان فرسودگی شغلی مربوط به خرده مقیاس فقدان موفقیت فردی با میانگین و انحراف معیار 39/7 ± 41/31 بود. بین بروز اختلالات عضلانی اسکلتی با خرده مقاس فقدان موفقیت از فرسودگی شغلی ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد (001/0 = P). همچنین بین اختلالات عضلانی اسکلتی با سن، جنس، سابقه کاری و شاخص توده بدنی و نیز بین سن و سابقه کاری با فرسودگی شغلی ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه شرایط جسمی و کیفیت محیط کاری نامناسب پرستاران در ابتلا آنان به دردهای مزمن عضلانی اسکلتی موثر است. بنابراین، هرگونه مداخله جهت پیشگیری از اختلالات عضلانی اسکلتی و کاهش فرسودگی شغلی می بایست به ترتیب بر کاهش نیازهای فیزیکی، فشارهای روانشناختی و حمایت سرپرستی متمرکز شود.
    کلیدواژگان: اختلالات عضلانی اسکلتی، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • فریبا شوشی، یدالله جنتی، سید نورالدین موسوی نسب، ویدا شفیع پور صفحات 53-60
    مقدمه
    بستری شدن بیماران دربخش های ویژه اغلب با بروز مشکلات روانی در خانواده این بیماران همراه است. لذا این مطالعه با هدف تاثیر اجرای برنامه مراقبت خانواده محور بر افسردگی، اضطراب و استرس مراقبین خانوادگی بیماران جراحی قلب باز از پذیرش تا ترخیص انجام یافته است.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، 45 مراقب بیمار در خانواده بیماران تحت عمل جراحی قلب باز به روش نمونه گیری آسان انتخاب و به طور تصادفی در یکی از دو گروه مداخله و شاهد تخصیص داده شدند. در گروه مداخله علاوه بر اطلاعات معمول بیمارستان از روز قبل از عمل تا 24 ساعت قبل از ترخیص از بیمارستان مراقبت اطلاعاتی و عاطفی نیز انجام شد و در گروه شاهد تنها اطلاعات معمول بیمارستان ارائه شد. افسردگی، اضطراب و استرس مراقبین در هر دو گروه روز قبل از عمل و 24 ساعت قبل از ترخیص بیمار از بیمارستان با استفاده از پرسشنامه DASS21 اندازه گیری شده و داده ها با استفاده از آزمون کای دو، تی مستقل و تی زوجی تحلیل شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها دو گروه از نظر مشخصات فردی همگن بودند. میانگین نمره افسردگی، اضطراب و استرس روز قبل از عمل در گروه شاهد به ترتیب (4/8± 7/27)، (5/8± 9/50)، و (4/7± 11/54) و در گروه مداخله افسردگی (3/4± 6/52)، اضطراب (3/6± 10/73)، استرس (3/6± 11/69) بود. که در 24 ساعت قبل از ترخیص از بیمارستان در هر دو گروه کاهش یافت که این کاهش در گروه مداخله از نظر آماری معنی دار بود (0/001> P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، برنامه مراقبت خانواده محور سبب کاهش افسردگی، اضطراب و استرس مراقبین بیماران از پذیرش تا 24 ساعت قبل از ترخیص شده است، و از آن جایی که وضعیت روانی مطلوب مراقبین در نحوه مراقبت از بیماران تاثیر به سزایی دارد، بنابراین استفاده از این روش در مراقبین بیماران در طول مدت بستری در بیمارستان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، مراقبین خانوادگی، جراحی قلب باز، مراقبت خانواده محور
  • منصور بیرامی، محمدعلی نظری، تورج هاشمی، یزدان موحدی صفحات 61-67
    مقدمه
    اختلال در ریاضیات اساسا عبارت است از ناتوانی در انجام مهارتهای مربوط به حساب با توجه به ظرفیت هوشی و سطح آموزشی که از کسی انتظار می رود. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان توانبخشی نوروسایکولوژیکی بر بهبود عملکرد حل مساله در افراد مبتلا به ناتوانی یادگیری ریاضی انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع طرح های نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه افراد مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی شهر تبریز در سال 1395 بود. بدین صورت که یک گروه 10 نفره شامل افراد مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی و 10 نفر نیز شامل گروه کنترل بود. یعنی افرادی که مبتلا به ناتوانی یادگیری هستند اما مداخله ای برای آنها صورت نگرفت، و دامنه سنی آنها بین 8 تا 12 سالگی بود. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد. ابزار پژوهش شامل برنامه کامپیوتری توانبخشی نوروسایکولوژیکی و آزمون برج لندن بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین نمره های پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود داشت (0.01 > P)، به نحوی که توانبخشی نوروسایکولوژیکی باعث بهبود عملکرد حل مساله در افراد مبتلا به ناتوانی یادگیری ریاضی شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیرات مثبت این روش بر بهبود عملکرد حل مساله افراد مبتلا به ناتوانی یادگیری ریاضی، این مطالعه نشان داد که توانبخشی نوروسایکولوژیکی می تواند به عنوان یک روش برای دستیابی به عملکرد بهینه در افرادی که اختلال یادگیری ریاضی دارند مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: توانبخشی نوروسایکولوژی، حل مساله، اختلال یادگیری، ریاضی
|
  • Mahdieh Abdolahi Pages 1-7
    Introduction
    Spinal cord injury is a disability with a very wide range of impacts on the quality of life of patients¡ causing several problems. Therefore¡ this study aimed to evaluate the quality of life in disabled patients due to spinal cord injury during Bam earthquake.
    Methods
    This was a cross-sectional study and the study population was chosen from patients with spinal cord injury disabilities due to the Bam earthquake disaster. In this study¡ 65 people with spinal cord injury in Bam city¡ Iran were selected by convenience sampling method. The World Health Organization (WHO) quality of life (QOL) questionnaire was used to collect data. After collecting data¡ they were analyzed using SPSS software version 16 and independent t-test.
    Results
    The results showed that physical¡ psychological¡ social and environmental aspects of quality of life of people with spinal cord injury disabilities caused by Bam earthquake disaster had a significant difference compared to the components in general Iranian population. In addition¡ a significant difference (P
    Conclusions
    The results showed that the mean scores obtained in the quality of life of persons with disabilities at all levels of spinal cord injury in Bam was significantly different (P
    Keywords: Quality of Life, Spinal Cord Injury, Earthquake
  • Ali Akbar Fazel, Nader Rahnama Pages 8-17
    Introduction
    In rehabilitation medicine¡ using targeted and personalized approaches are proposed¡ so that training protocols adjustments¡ based on gender¡ age¡ level of disability and the rate of progress¡ can have more favorable results. The purpose of this study was to investigate the effect of personalized comprehensive rehabilitation training on static and dynamic balance in women with multiple sclerosis (MS) with different levels of disability.
    Methods
    In this quasi-experimental study¡ 92 patients admitted to the Multiple Sclerosis Society of Shahrekord city in 2015 were selected and on the basis of disability categorized into three groups of mild¡ moderate and severe. Then¡ each group was randomly divided into experimental and control groups. The personalized comprehensive rehabilitation training program was implemented during 12 weeks¡ three times per week. Static and dynamic balance were assessed by standing on one leg and timed up and go tests¡ respectively¡ using SPSS version 21.
    Results
    The results showed that 12 weeks of training resulted in improvement in static and dynamic balance in women with MS presenting different levels of disability (P
    Conclusions
    The implementation of the comprehensive rehabilitation exercises affected the recovery of patients with MS and made a significant difference in their static and dynamic balance. According to the results¡ it is recommended that experts use these exercises as complementary therapies along with drug treatments for patients with MS.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Balance, Exercise Rehabilitation
  • Hamidreza Mirzaei, Davoud Mostafaei, Fatemeh Estebsari, Masomeh Sattarzadeh, Kimya Estebsari Pages 19-26
    Introduction
    Cancer is one of the major health issues in Iran and the world. Due to the nature of the disease¡ many cancer patients need palliative care. The aim of this study was to evaluate the quality of life of breast cancer patients referred to Shohada hospital after receiving palliative and support care.
    Methods
    This study had a cross-sectional design. The study population included all patients with metastatic breast cancer¡ who were receiving palliative and support care involving nutrition¡ pain¡ spiritual therapy¡ surgery¡ complementary medicine¡ wound care¡ psychiatric¡ psychological counseling and rehabilitation at Shohada hospital during the period from the beginning of September 2013 to the beginning of September 2014.
    Results
    The findings showed that 31% of breast cancer patients¡ who received palliative and support care¡ had good quality of life¡ 18% had relatively good quality of life and 51% had poor quality of life. Also¡ 46% of participants in emotional function¡ 42% in physical function¡ 36% in cognitive function¡ 35% in social functioning and 29% in role functioning had unfavorable status.
    Conclusions
    According to the results¡ palliative and supportive care had no significant effect for improving the quality of life in patients with breast cancer. However¡ in some areas of functional aspects of quality of life such as role function¡ cognitive function and social function¡ there was a reduction in some signs and symptoms such as nausea¡ vomiting and constipation.
    Keywords: Palliative, Supportive Care, Quality of Life, Breast Cancer
  • Hajar Azizi, Ebrahim Banitalebi, Seyed Ehsan Amirhosseini Pages 27-37
    Introduction
    The beneficial effect of exercise on glucose control in type 2 diabetes is associated with several risk factors for cardiovascular disease. The purpose of this study was to study the effect of two exercise therapy methods on cardiometabolic health of overweight middle-aged females with diabetes mellitus.
    Methods
    Overall¡ 52 overweight female type 2 diabetic patients (age; 45-60 years old and fasting blood glucose ≥ 126 mg/dL (7.0 mmol/L)) were assessed for eligibility. Participants were assigned to sprint interval training group (n = 17)¡ concurrent resistance-endurance training group (n = 17) and control group (n = 18). The combined strength-endurance group did 12 weeks¡ three sessions per week of endurance training at 60% of maximal heart rate and two sessions resistance training at 70% 1-RM. Intense interval training group did three sessions/week of four to ten repetitions during 30 seconds. Wingate on ergometer included 10 weeks of concurrent resistance-endurance training and intense interval training. Fasting glucose¡ insulin¡ insulin resistance¡ high sensitivity-C-Reactive protein (hs-CRP)¡ interleukin-6 (IL-6)¡ systolic blood pressure¡ diastolic blood pressure¡ body fat¡ waist circumference (WC)¡ waist to hip ratio (WHR) and body mass index (BMI) were measured before and after 12 weeks of intensive training and combined resistance-endurance training.
    Results
    The results showed that following sprint interval training¡ there were significant changes in hs-CRP (P 0.05). In addition¡ it was shown that following combined training there were significant differences in body mass (P = 0.032) and waist circumference in the combined training (P = 0.000); sprint interval training (P = 0.001) and resting heart rate in the intense training group (P = 0.01); systolic blood pressure in the combined training (P = 0.005); sprint interval training (P = 0.009) and diastole pressure in combined (P = 0.001) and sprint interval training (P = 0.001). Differences were not significant for fasting blood glucose in the sprint interval training groups (P = 0.000). Serum insulin levels showed significant increases in the SIT (P = 0.000) and Com (P = 0.000)¡ significantly. The data showed significant differences in insulin resistance index (HOMA-IR) in sprint interval training group (P = 0.000) and concurrent resistance-endurance training (P = 0.008). The data showed no significant difference in fasting blood glucose concentrations (P = 0.171).
    Conclusions
    Sprint interval training has more effect than combined resistance- endurance training for improving cardiometabolic health and insulin resistance of overweight middle-aged females with diabetes mellitus.
    Keywords: Exercise Therapy, C, Reactive Protein, Insulin Resistance, Diabetes Mellitus, Type 2
  • Milad Borji, Mohsen Moradi, Kioumars Mahdian, Kaveh Bahman Pour, Sasan Navkhasi, Ebrahim Salimi Pages 38-44
    Introduction
    Since less time is spent on occupation-related activities in elderly age and elderlies have more free time¡ their social participation is more enjoyable than non-elderly people. Therefore¡ the present paper aims to conduct a comparative investigation on social participation of dependent and independent elderlies in Elam in 2015.
    Methods
    In present descriptive study¡ 120 elderlies who use and don not use mobility aids in Elam were included based on purposive sampling method. The material was assessment of elderlies’ life habits questionnaire whose reliability and validity were approved in previous studies. The data were analyzed using SPSS -20 by T-test (For two-group variables) and ANOVA (For variables with more than two groups) statistical tests.
    Results
    The findings showed that social participation of dependent and independent elderlies had statistically significant difference in terms of mobility aids (P
    Conclusions
    The findings of present study indicated that use of mobility aids could affect the social participation of elderlies. The fact that elderlies who use mobility aids exhibit less social participation necessitates further studies in this regard.
    Keywords: Social Participation, Elderly, Mobility Aids
  • Davood Nasiry, Esmaeil Javadi Kahriz, Ali Reza Khalatbary Pages 44-52
    Introduction
    Nurses¡ due to work condition and stress that incur at the workplace¡ are at risk of developing Musculoskeletal Disorders (MSDs) and this can be effective in development of burnout in these people. This study aimed to evaluate the prevalence of MSDs among nurses and its relationship with burnout.
    Methods
    This descriptive analytical study was performed on 400 nurses at Sari educational hospitals¡ during the first quarter of 2016. The samples were selected by random sampling. Data was collected using Nordic Musculoskeletal (NMQ) and Burnout questionnaires. Data was then analyzed by Chi-square¡ t-test and Pearson''s correlation in SPSS V.18.
    Results
    The results showed that lower back disorders were the more prevalent (55.8%) disorders in nurses. Also¡ the majority of burnout was for reducing personal accomplishment (31.41 ± 7.39). A significant association was found between MSDs and reduction of personal accomplishment of Burnout (P = 0.001). Musculoskeletal Disorders were significantly associated with age¡ gender¡ body mass index and work experience. Also¡ there was a significant relationship between age and work experience with burnout (P
    Conclusions
    In this study¡ physical condition and inappropriate environmental quality led to development of chronic musculoskeletal pains in nurses. Therefore¡ any intervention for prevention of MSDs and reduction of burnout should focus on reducing physical and psychological pressures and increasing supervisory support.
    Keywords: Musculoskeletal Disorder, Burnout, Nurses
  • Fariba Shoushi, Yadollah Jannati, Nour-Aldin Mousavinasab, Vida Shafipour Pages 53-60
    Introduction
    Hospitalization at the Intensive Care Unit (ICU) often leads to some psychiatric problems in the family of the patient. This study aimed at determining the effect of family-centered care on depression¡ anxiety and stress of family caregivers of open-heart surgery patients from admission to discharge.
    Methods
    In this randomized clinical trial¡ 45 caregivers from patients’ families were selected based on convenience sampling method and were randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received routine hospital information as well as informational and emotional care¡ from the day before the surgery to 24 hours before discharge from the hospital. On the other hand¡ the control group received only routine information. Depression¡ anxiety and stress rates of the caregivers in both groups were assessed by the DASS21 Questionnaire before the surgery and 24 hours before discharge. To analyze the data¡ chi-square tests¡ t-test and paired t-test were used.
    Results
    The findings indicated that both groups were homogeneous in demographic characteristics. The mean score of depression¡ anxiety and stress in the control group on the day before the surgery was 7.27 ± 4.8¡ 9.50 ± 5.8¡ and 11.54 ± 4.7¡ respectively. In the experimental group¡ the rate of depression¡ anxiety¡ and stress were found to be 6.52 ± 3.4¡ 10.73 ± 3.6¡ and 11.69 ± 3.6¡ respectively. The results showed that in both groups¡ there was a decrease in the amount of these three variables 24 hours before hospital discharge. However¡ the amount of decrease was statistically significant in the experimental group (P > 0.001).
    Conclusions
    According to the results¡ family-centered care reduced depression¡ anxiety and stress in families with ICU patients¡ 24 hours before discharge compared to the admission day. Thus¡ this method can be used for family caregivers during hospitalization of their patients.
    Keywords: Depression, Anxiety, Stress, Family Caregivers, Open Heart Surgical, Family, Centered Nursing
  • Mansour Bayrami, Mohammadali Nazari, Touraj Hashemi, Yazdan Movahedi Pages 61-67
    Introduction
    One of the major problems in the field of learning is learning disorders. This study aimed to assess the effectiveness of neuropsychological rehabilitation for people with learning disabilities in math performance and problem solving.
    Methods
    This study had a quasi-experimental design with two groups. The groups were as follows: a total of 20 individuals¡ 10 with learning disability in math for the first group and 10 in the control group with a learning disability but no intervention. The instruments included neuropsychological rehabilitation program and the tower of London test. Data analysis was performed using SPSS version 19 and multivariate analysis of covariance.
    Results
    Data analysis showed that between mean scores of pre-test and post-test in experimental and control groups¡ there was a significant difference (P
    Conclusions
    Considering the positive effect of this method¡ which was of interest to people with disabilities in math learning¡ this study showed that neuropsychological rehabilitation can be an effective way to achieve optimum performance in people who have math learning disability.
    Keywords: Rehabilitation Neuropsychology¡ Problem Solving¡ Learning Disability¡ Mathematical